Ontwikkelvisie IJsseldijk en omgeving

IJsseldijk en omgeving, Krimpen aan den IJssel

Voor de gemeente Krimpen aan den IJssel hebben we een ontwikkelvisie gemaakt welke een beoogd toekomstbeeld moet geven aan het buitendijks gebied langs de IJsseldijk, maar anderzijds ook kaders moet geven aan ontwikkelingen aan het binnendijks gebied. Met deze visie schetst de gemeente Krimpen aan den IJssel een globaal toekomstbeeld voor het gebied, waarin bedrijvigheid langzaam plaatsmaakt voor een (gemengd) woonmilieu en het gebied haar cultuurhistorische en landschappelijke waarden terugkrijgt.

De dijklinten langs de Hollandsche IJssel, Sliksloot en Lek behoren tot de oudste bebouwde delen van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Het is een herkenbaar gebied met een karakteristiek beeld, dat bestaat uit – deels watergebonden – bedrijvigheid buitendijks en monumentale boerderijen en dijkwoningen binnendijks. Het buitendijkse gebied, dat in deze visie wordt beschouwd, loopt van de voormalige scheepswerf “Joh. van Duijvendijk” tot aan het grondgebied van H&B Grondstoffen, waar de IJsseldijk aan de Hollandsche IJssel grenst.

De wens tot verbinding met de Hollandsche IJssel is aanleiding geweest voor de gemeente Krimpen aan den IJssel om de scheepswerf van Duijvendijk in 2009 aan te kopen. Hiermee wenst zij grip te krijgen op de ontwikkelingen langs de IJsseldijk. Tevens biedt herontwikkeling van de werf de mogelijkheid om de cultuurhistorische waarde van de scheepswerf en de daar gelegen gebouwen te activeren. Het ensemble bestaande uit de insteekhaven met dwarshelling en de Rijksmonumentale loodsen is een uniek stukje Krimpen aan den IJssel met een directe relatie met het centrum van de gemeente. Om de ontwikkeling van de scheepswerf een nieuw kader te geven is er op een bredere schaal naar het gebied langs de IJsseldijk gekeken. Dit heeft geleid tot deze visie, waarin de opgave van de IJsseldijk en omgeving in breder perspectief is bekeken.

De ontwikkelvisie is opgebouwd uit vier bouwstenen die samen een nieuw coherent beeld moeten vormen en rivier en buitendijks gebied onlosmakelijk aan het dorp moeten verbinden. Daarbij is de zichtbaarheid en benaderbaarheid een belangrijk element in de visie. Daarnaast is de cultuurhistorische waarde voor het gebied een van de belangrijkste uitgangspunten voor verdere planvorming, daar langs de IJsseldijk Krimpen ontstaan is.