Menu

Studie Bethelkerk Mozartlaan

In opdracht van de Gemeente Den Haag hebben we in samenwerking met Stadsherstel Den Haag en Omgeving een studie gedaan naar de transformatie van de Bethelkerk in een woongebouw gecombineerd met een gemeenschapshuis. Uitgangspunt was een economisch model met behoud van de karakteriseren van de kerk, welke heeft geresulteerd in het volgende ontwerp.

De stedenbouwkundig positie van de kerk op de kop van het wijkdeel geeft de kerk zijn markante positie en vormt de toren een schakelpunt daar waar de Mozartlaan afbuigt. Aan de zijde van de Traviatastraat is de kerk uitgebreid met een nieuw volume, waarmee extra woonprogramma is toegevoegd. De entree van de kerk en de entree onder de toren zijn als de hoofdtoegangen naar de woningen uitgewerkt. De statigheid en karakteristiek van de kerk blijft hiermee behouden. Achter de verticale ramen zijn de woningen verticaal georganiseerd, zodat er geen extra openingen in de gevel hoefden te worden gerealiseerd. Dit is heel belangrijk daar de kerk geheel in Haagse stijl is vormgegeven en het metselwerk van de kerk niet te verstoren.

 In de oorspronkelijke kerk zijn 12 woningen bedacht. De begane grond bestaat uit vier appartementen. Daarboven zijn 8 woningen gesitueerd die verticaal lopen over drie lagen. Deze woningen hebben in het dak een buitenruimte door sparingen in het dak. De vier appartementen hebben een stadstuin. Het nieuwe volume herbergt 6 woningen verdeeld in drie lagen. De architectuur van het nieuwe deel wordt geheel in lijn met de bestaande kerk opgelijnd, zodat het een geheel blijft.

Ontwerp 2017; Studie

Opdrachtgever: Gemeente Den Haag/ Stadsherstel Den Haag en Omvgeving nv; Visualisaties: Rozendaalcity.com