Menu

De tweeling van 16Hoven

Aan de Overschiese Kleiweg is op een restlocatie een ontwerp gemaakt voor 2 woningen. De bestaande dijkbebouwing was in het begin van de twintigste eeuw gerealiseerd. Aansluiten hierbij was logisch, maar dan wel in een eigentijdse vorm en maat. Van begin af aan was duidelijk dat de woningen de uitstraling moesten hebben van twee woningen en niet van een twee onder een kap woning. Hoewel het exterieur van de twee woningen gelijk is, zijn de indelingen heel verschillend. Met de keuze van de bouwmethodiek, materialen en details hebben de kopers de mogelijkheid gekregen hun woning geheel naar eigen inzicht in te delen. Het project is als eigen ontwikkeling in 2009 gestart door het bureau. Na een lang traject van procedures is het geheel uiteindelijk in 2013 gerealiseerd.

De woningen zijn half in de dijk geschoven. Het souterrain heeft aan de tuinzijde een grote kamer welke als keuken is in gericht. Het basement is uitgevoerd in een grijs-gemêleerde baksteen. Op dijkniveau bevinden zich de entree en de woonkamer. Onder de kap liggen 3 slaapkamers. Beide kopgevels en de zijgevel zijn uitgevoerd als pui met geïsoleerde dichte panelen. De afwisselende open en dichte delen zijn georiënteerd op de groene omgeving. De woningen zijn opgebouwd als een betonconstructie op het dijkniveau en een houten constructie daar boven op. In de gevels zijn veel en grote glasvlakken toegepast zonder kozijnen. Het dubbelglas is ingeklemd tussen de vurenhouten constructie en de gevelbekleding van lariks delen. Aan de voorzijde zijn houten lamellen als zonwering toegevoegd.

Ontwerp en ontwikkeling 2010/2011; Realisatie: 2013

Opdrachtgever en ontwikkeling: Hersbach en Könst Architecten; Constructeur: CAE Nederland bv ;Installatieadvies: IV Bouw Aannemer: Breijer Bouw bv