Menu

Kantoor Dekker groep IJzendoorn

De Dekker Groep, een oud familiebedrijf, wat van oorsprong handelt in zand, grond en grind doet steeds meer aan landschapsontwikkeling. Het programma Ruimte voor Rivier van RWS heeft de focus van het bedrijf veranderd. Het bedrijf is getransformeerd naar een uitvoerend bedrijf wat landschapontwikkeling initieert en ontwikkeld in ons riverengebied. Het nieuwe kantoor op deze plek is onderdeel van een toekomstig landschapsplan voor dit deel van de uiterwaarden. Door het realiseren van een kantoorpand werd het mogelijk om de diverse onderdelen van de Dekker groep in een pand te huisvesten.

Het nieuwe kantoor staat in het buitendijks gebied bij het dorp IJzendoorn. Het kantoor is gedraaid ten opzichte van de bestaande werkplaats en recht tegenover de kerk van IJzendoorn gepositioneerd. Het volume is gedraaid naar het meest markante uitzicht, waardoor deze autonoom wordt in z'n omgeving. De hoekpunten van het volume zijn aan de zijde van de rivier en de dijk opgetild en benadrukt hiermee. de alzijdigheid van het gebouw. Het gebouw is gemaakt van baksteen, als verwijzing naar de oude industrieën langs de rivieren. Ramen met verspringende penanten refereren naar de stroming van de rivier. De afschuining van deze penanten ondersteunen de plasticiteit van de gevel en vergroten het uitzicht van binnenuit. Aan verschillende zijde van het gebouw is een volume toegevoegd die reageren op de omgeving. Op de begane grond aan de dijkzijde is dit de entree. Op de 1e verdieping aan rivierzijde is dit een erker, welke de plek is geworden voor de belangrijkste vergaderkamer. Aan de kopgevel aan de dijkzijde op de 2e verdieping een erker welke gericht is op de kerk.

Het hart van het gebouw bestaat uit een trappenhuis die de 3 verdiepingen en kelder met elkaar verbinden. Het daglicht wat door de lichtkap op dit trappenhuis valt komt het hele gebouw binnen. Door het centraal gelegen trappenhuis zijn de verschillende verdiepingen visueel met elkaar verbonden en stimuleren zo het contact tussen de mensen. Het trappenhuis is met gefineerde eikenhouten panelen bekleed. Het eiken komt terug in de interieurinrichting als fineer van deuren, omkadering van pantry’s en kopieerhoeken. De binnenwanden naar de gang zijn van glas. Op de 2e verdieping zijn de werkplekken als werkeilanden in de ruimte geplaatst. Deze laat de ruimtelijkheid van de schuin omhoog lopende plafond goed tot zijn recht komen.

Ontwerp 2007-2008; Realisatie : 2010-2011; Kantoor, landschap, interieur

Opdrachtgever: Dekker groep bv; Constructie: SWINN bv; Installatieadvies: Wickerhoff bv; Aannemer: De Vree en Sliepen bv; foto's: Jannes Linders

Het terrein van Houdstermaatschappij Dekker, één van de oudste grind en zandwinning bedrijven, is al vele decennia de thuisbasis van het bedrijf. Door groei van het bedrijf is er behoefte aan meer ruimte. Het kantoor staat in de uiterwaarden op hoogwatervrij gebied. Het gebied rondom het kantoor zal worden omgevormd tot een groot natuurgebied, waar de rivier ook meer ruimte krijgt. Al met al zal het nieuwe gebouw in een natuurlijke setting zijn plek krijgen. Het gebouw is gemaakt van baksteen, als verwijzing naar de oude industrieën langs de rivieren. Ramen met verspringende penanten refereren naar de stroming van de rivier. Het kantoor is gedraaid naar het meest markante uitzicht. De draaiing zorgt tevens dat het kantoor autonoom wordt in z'n omgeving. Een diagonaal oplopend dak verwijst naar de naastgelegen werkplaats. Interieur De ruimtelijke kenmerken voor het interieur voor het kantoorpand te ijzendoorn worden gevormd door het schuin omhoog lopende dak op de 2e verdieping. In het hart van het gebouw bevind zich een trappenhuis met daklicht, waardoor het daglicht in het midden ervaarbaar is. Dit trappenhuis is bekleed met eiken panelen.

kantoor 2000 m2 BVO Project 2008 Realisatie: 2010 Constructeur: Ingenieursbureau SmitWesterman Installatieadviseur: Adviesbureau Wickerhoff bv